Toisinaan käy niin, että uni yllättää väsyneen asukkaan. Sänky jää tyhjilleen ja parempi nukkumispaikka saattaa löytyä vaikka lattiakaivon päältä. Uni voi käydä kalliiksi, mikäli suihku jää kauneusunien ajaksi päälle.

Korvaako kiinteistövakuutus, kun lattiakaivon päälle väsähtänyt aiheuttaa usein suurenkin vesivahingon? Perusvakuutukset eivät yleensä korvaa, mutta All Risk-vakuutuksista tällaisia vahinkoja voidaan korvata.* Taloyhtiön edun mukaista olisi kuitenkin hakea korvaukset aiheuttajan vastuuvakuutuksesta, koska kiinteistövakuutuksen korvauksesta vähennetään korotettu omavastuu. Lisäksi jokainen kiinteistövakuutuksesta korvattu vahinko rasittaa taloyhtiön vahinkohistoriaa, mikä voi johtaa tulevaisuudessa vakuutusmaksun korotuksiin. Muutenkin pääsääntönä on hyvä pitää sitä, että korvaukset haetaan sen henkilön / firman vakuutuksesta, joka vahingon on huolimattomuudellaan aiheuttanut.

Kannattaa myös muistaa, että vaikka vahingon aiheuttajalla ei vastuuvakuutusta olisi tai vakuutuksen rajoitusehdon mukaan vahinkoa ei sieltä korvattavaksi saataisi, ei se poista vahingonkorvauslakiin perustuvaa korvausvelvollisuutta. Toki näissä tapauksissa kannattaa hakea korvausta kiinteistövakuutuksesta, ja vaatia vahingon aiheuttajalta maksettavaksi se osuus, mitä kiinteistövakuutus ei korvaa.

*Perusvakuutusten ja All Risk-vakuutusten eroista lisää aiemmassa blogikirjoituksessa.